Boloňské špagety s masem

10. března 2008 v 15:40 |  Zajímavé články
Vezměte balení špaget, hovězí maso z konzervy, plechovku levného rajského protlaku, cibuli, česnek, koření a eidam na strouhání. Z těchto surovin sice uděláte oběd vypadající jako italský za půl hodiny, ovšem budete bohatší o zhruba 2 200 kilojoulů na porci - což je jen o 300 kJ méně než polovina doporučeného denního příjmu. A s italskými boloňskými špagetami bude mít vaše verze navíc jen pramálo společného.
Ne že by opravdová boloňská varianta ubrala na kaloriích. Jde spíše o to, že při vaření "po italsku" budete pracovat s kvalitnějšími a chutnějšími surovinami.
Špagety s boloňskou omáčkou původně vůbec nestály na špagetách. Omáčka se v originálních verzích servíruje na kratší těstoviny, jako jsou tagliatelle nebo rigatoni. Nejde však o výhodnější energetickou hodnotu, špagety mají na jednu šedesátigramovou porci asi 870 kJ, tagliatelle 900 kJ. Navíc v obou případech jde o sacharidy s vysokým glykemickým indexem.
Pro dietu jsou přínosem maso a rajčata, základ omáčky. Čerstvě spařená rajčata nebo kvalitní loupaná z plechovky chutnají daleko lépe než protlak za pár korun. Stejně jako kvalitní hovězí a vepřové maso.
100 gramů hovězího v konzervě má zhruba 800 kJ, u vepřového ve vlastního šťávě je to asi 1 300 kJ. Energetická hodnota čerstvého mletého masa je u toho hovězího jen o málo nižší, z čerstvého vepřového pak dostaneme asi o 300 kJ méně, chuťové rozdíly jsou však veliké.
Naopak ještě tučnější vaše jídlo bude, sáhnete-li po parmezánu. Ten má na 100 gramů o 300 kJ více než 45% eidam (1 600 kJ). Parmezánem ovšem - na rozdíl od eidamu - jídlo kvůli jeho ceně většinou jen decentně poprášíte. Navíc i jeho chuť je výraznější, a proto ho stačí méně.
Součástí příprav těstovin s boloňskou omáčkou je i olivový olej, který má na rozdíl od klasických rostlinných olejů více mastných kyselin důležitých pro lidský organismus.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Geesy Geesy | Web | 10. března 2008 v 16:34 | Reagovat

to mě moc nejede.. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama