Italská kuchyně

11. února 2008 v 18:40 |  Zajímavé články
Špagety, fusilli či tagliatelle, ale také mozzarella, bazalka, rajčata a pizza na sto způsobů. Italská kuchyně je mezi Čechy oblíbená nejen díky chuti, ale také proto, že těstoviny s olivovým olejem nebo mozzarellu s bazalkou umí připravit skoro každý. Jenže právě to je riziko původně zdravé a lehké italské kuchyně. Pro ty, kdo chtějí zhubnout "po italsku", platí, že těstoviny (a nejen je) by měli jíst spíš přes den než večer. Sto gramů těstovin totiž vydá na 600 kJ. Málokdo se navíc spokojí jen se zakápnutím kvalitním olivovým olejem, který prospívá srdci i cévám, a několika lístky bazalky.
V Čechách se totiž k těstovinám obyčejně podává i tučná kombinace plísňového sýra (padesátiprocentní má ve 100 gramech 1 550 kJ) a krémového mascarpone (1 890 kJ na sto gramů). Večerní a přímořská varianta "těžkých" těstovin by tak měla sestávat z menšího množství těstovin, olivového oleje, oliv, bazalky a oregana. Zdravější je také přidat k těstovinám pyré z rajčat, která sami spaříme a rozmixujeme. Na zhruba 800 kilojoulů na celou porci se dostaneme, dáme-li si italské rizoto - rýži se zeleninou, okořeněnou nejlépe čerstvými bylinkami. Chybu neuděláme ani ledovým salátem s rajčaty, olivami, parmazánem, olivovým olejem a kapkou balzamikového octa. Kdo má chuť spíše na maso, ať si do salátu přidá povařené mořské plody nebo si na másle připraví filé z tresky. Jedna porce vyjde zhruba na 300 kJ.
K hubnutí naopak příliš nepasují návštěvy pizzerie. I když zajdete do té "opravdové", italské, jedna pizza vydá minimálně na 3 000 kJ, což je víc než polovina doporučeného denního energetického příjmu hubnoucích. Oheň kalorií alespoň částečně uhasíme tehdy, objednáme-li si třeba pizzu napůl a místo typického prosciuta a smetany si dáme tu se špenátem a olivami. Typické italské uzeniny, jako je právě prosciuto (slaná vepřová kýta), mortadela (vyrábí se z libového hovězího a vepřového masa) či pancetta (uzený bůček), bychom při hubnutí měli ochutnat jen symbolicky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mia Mia | E-mail | Web | 11. února 2008 v 19:50 | Reagovat

Italska kuchyne mi dost chutna :-P No me vlastne chutna vsechno :D

A diky za ten koment ohledne makovce :) Dekuju ze sis dala praci s tim hledat tu kalorickou hodnotu :-* Ses hodna :) Skoda ze nevim kolik to vazilo, kdys me nenapadlo ze bych si nekde mohla najit kolik kcal ma makovec :-x

Paa

2 Delfinliu Delfinliu | 11. února 2008 v 19:57 | Reagovat

No právě, já ji mám taky moc ráda, jenže ona ta italská kuchyně po česku asi nebude až tak zdravá :-))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama